Terwijl de machines blijven produceren, 24 uur per etmaal, zijn de technici van Aqua+ in de hal bezig met het installeren van sprinklers. Dat vraagt goed onderling overleg én veel flexibiliteit. Het is vooral een kwestie van ‘praktisch denken en meedenken’, zegt Dick Schep, directeur productie en logistiek van De Jong Verpakking in de Lier. De samenwerking verloopt prima, constateert hij.
De bedrijven kennen elkaar al jaren: Aqua+ is de vaste sprinklerpartner van De Jong Verpakking. “Ze hebben hier alles gesprinklerd, alle bestaande gebouwen en later ook de nieuwbouw en de uitbreidingen en de updates”, zegt Schep. Het bedrijf verhuisde in 2006 naar de huidige locatie op het voormalige veilingterrein in De Lier, nadat de productievestiging in Westmaas te klein was geworden.
Op bedrijvenpark Westerlee kan de grote golfkartonfabriek de groei aan en zit bovendien midden in het grootste tuinbouwgebied van Europa. Een strategische plek, want de AGF-sector is naast de industrie de belangrijkste markt voor De Jong Verpakking. Jaarlijks gaan hier meer dan 500 miljoen verpakkingen in allerlei afmetingen de poort uit naar afnemers in Nederland, België, Duitsland, Engeland, Ierland en Frankrijk.
Aqua+ volgt de verbouwingen en uitbreidingen van het snelgroeiende bedrijf op het voormalige veilingterrein op de voet. Momenteel worden er bordesvloeren geïnstalleerd in een productiehal. De operatie houdt verband met onder meer de automatisering van de productie en de introductie van een nieuw intern transportsysteem. De hal krijgt drie lagen: de begane-grondverdieping en twee etages daarboven inclusief loopbordessen, vertelt Schep. Medewerkers kunnen zich zodoende snel en veilig ‘op hoogte’ verplaatsen.
Onder deze bordesvloeren worden honderden sprinklers gemonteerd, zonder dat het continu-productieproces wordt onderbroken. Aqua+ heeft hier veel ervaring mee: werken ‘boven’ en in de buurt van een machinepark in vol bedrijf. Dat vraagt om een gedegen afstemming op alle niveaus, zegt Schep: van directie tot werkvloer. En dat laatste is eigenlijk het belangrijkste, vindt hij. “Want de nadruk bij zo’n aanpak ligt vooral op praktische zaken.”
Op directie- en managementniveau worden de grote lijnen besproken. “Maar je kunt zo’n proces niet tot in de details doornemen. Zoiets voltrekt zich van dag tot dag en je moet bovendien snel kunnen schakelen als dat nodig is. Met elkaar meedenken, dat is belangrijk, en als iets niet meteen lukt: niet meteen in paniek raken.” De samenwerking tussen het sprinklerteam van Aqua+ en de productievloer verloopt goed, constateert hij.
Projectleider Marc ten Dam van Aqua+: “De productie bij De Jong Verpakking moet doorgaan, dat vraagt veel afstemming met de andere bouwers en zéker met de productie-afdeling. Soms vragen we of een machine even kan stoppen om erbij te kunnen. Zodat de veiligheid van onze monteurs en productiemedewerkers van De Jong Verpakking gegarandeerd is. En dat er geen productie uitval plaatsvindt. ”
Eens in de week is er werk-planningoverleg, waar de grote lijnen besproken worden. De details worden dan al werkend aangepakt en opgelost, aldus Ten Dam in navolging van Schep. “We moeten ons natuurlijk aanpassen, want de productie gaat voor. We hebben er daarom voor gezorgd dat we zo weinig mogelijk bij de machines in de buurt komen.”
Aqua+ heeft een zekere routine opgebouwd met het installeren van sprinklers ‘terwijl de winkel geopend blijft.’ Ten Dam: “Elk bedrijf heeft zijn eigen specifieke kenmerken. Dat vraagt om fijnafstemming met onze monteurs, de productiechef of de logistiek manager. En we komen er altijd goed uit met elkaar.”
Bij De Jong Verpakking worden momenteel ook nog een aantal andere klussen uitgevoerd door de technici van Aqua+. Directielid Dick Schep: “Ze maken een complete rondgang.” Eind januari ging Aqua+ er aan de slag, eind maart is het weer inpakken geblazen. Schep: “De oplevering en certificering staan begin april op de planning.”