Verantwoord ondernemen
Maatschappelijk verantwoord ondernemen
Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) betekent voor Aqua+ een wijze van bedrijfsvoering waarbij het bedrijf haar invloed op de maatschappij in het algemeen en op haar stakeholders in het bijzonder in haarbelangenafweging betrekt. Aqua+ maakt daarbij bewuste keuzes en neemt haar verantwoordelijkheid voor de gevolgen van haar bedrijfsvoering voor mens en milieu. Één van de kernwaarden van Aqua+ is “werken met respect voor mens, milieu en maatschappij, waarbij vooral aandacht uitgaat aan de directe sociale en culturele omgeving van Aqua+”.
MVO-doelstellingen
Aan de hand van de MVO-kernthema’s en de MVO-prioriteringsmatrix heeft Aqua+ een MVO-programma met bijbehorende doelstellingen vastgesteld. Het MVO-programma richt zich onder andere op:
- CO2-emissie-inventarisaties en CO2-reductiedoelstellingen; Op basis van de opgestelde CO2 footprint worden jaarlijks CO2-reductiedoelstellingen vastgelegd en maatregelen vastgesteld om deze doelstellingen te realiseren. Zo is er geïnvesteerd in energiezuinige bedrijfswagens, WTW klimaatbeheersing op alle kantoren, geschakelde lasrookafzuiging, led verlichting, renovatie en isolatie van de bedrijfspanden, etc. Aqua+ is volledig overgegaan op groene elektriciteit. In 2019 is op het pand van de hoofdvestiging van Aqua+ een park zonnepanelen gerealiseerd en hiermee voorziet Aqua+ voor bijna 50% in haar elektriciteitsbehoefte voor de vestiging;
- Duurzaam bouwen (BREEAM) & Circulariteit; Aqua+ ondersteunt de transitie naar een duurzame en circulaire economie waarbij het verbruik van grondstoffen wordt teruggedrongen. Bij levering wordt waar mogelijk rekening gehouden met recycleerbaarheid van materialen. De service en onderhoud aan de geleverde installaties staat volledig in het teken van het versterken van het verduurzamen van de gebouwgebonden installatie;
- Maatschappelijk Verantwoord Inkopen door, naast de aspecten als prijs, kwaliteit en levertijd, ook rekening te houden met sociale en milieu aspecten. Hiervoor wordt allereerst ketenverantwoordelijkheid genomen door met gepaste zorgvuldigheid leveranciers verantwoording af te laten leggen over hun producten;
- Promotie brandbeveiliging in sectoren als zorg, onderwijsinstellingen en woningen;
- Maatschappelijk Betrokken Ondernemen (MBO). Hiervoor heeft Aqua+ de “Rudolf Walhof Foundation” opgericht om, in het kader van MBO, goede doelen te ondersteunen. Deze ondersteuning krijgt onder andere vorm door het aanbieden van een sprinklerinstallatie voor een goed doel, en lokale, nationale en internationale financiële ondersteuning van goede doelen. Er is een MBO beleid opgesteld met voorwaarden waaraan projecten moet voldoen om in aanmerking te komen voor investeringen van Aqua+.
MVO is bij Aqua+ geïntegreerd in het ondernemingsplan en de afdelingsplannen. Jaarlijks worden de MVO-inspanningen geëvalueerd en worden er nieuwe doelstellingen vastgesteld.
Onze 7 principes
De volgende 7 MVO-principes vormen een fundamentele basis voor besluitvorming of gedrag bij Aqua+. De principes komen voort uit de internationale richtlijn NEN-ISO 26000: Guidance on social responsibility.
- Afleggen van rekenschap: Aqua+ neemt te allen tijde verantwoordelijkheid voor haar impact op de maatschappij, het milieu en haar stakeholders. Zij mag daarop worden aangesproken en legt waar nodig verantwoording af.
- Transparantie: Aqua+ is transparant in haar besluiten en activiteiten die invloed hebben op de maatschappij, het milieu en haar stakeholders. Deze webpagina is daar al een belangrijk onderdeel van.
- Ethisch gedrag: Aqua+ gedraagt zich te allen tijde ethisch. Ethisch gedrag is gebaseerd op eerlijkheid, rechtvaardigheid, integriteit in het handelen en impliceert een commitment om rekening te houden met de belangen van stakeholders en zorgvuldig om te gaan met mensen, dieren en milieu.
- Respect voor belangen van stakeholders: Aqua+ respecteert de belangen van haar stakeholders, neemt deze belangen mee in haar overwegingen en komt aan die belangen tegemoet. Er wordt hier in het bijzonder aandacht besteed aan de belangen van indirect betrokkenen zoals de gemeenschap Goor.
- Respect voor rechtsorde: Aqua+ leeft wet- en regelgeving te allen tijde na. Haar werknemers zijn op de hoogte van relevante wetgeving en worden op de hoogte gehouden van gevolgen van verandering van deze wetgeving.
- Respect voor internationale gedragsnomen: Aqua+ respecteert, naast het zich houden aan de toepasselijke wettelijke eisen, ook de internationale gedragsnormen, in het bijzonder wanneer dit gunstiger is in het licht van duurzame ontwikkeling.
- Respect voor mensenrechten: Aqua+ erkent en respecteert het belang en de universele rechten van de mens volgens de Universele verklaring van de rechten van de mens van de VN.
Stakeholders & de maatschappij
Aqua+ is zich bewust van de invloed die haar besluiten en activiteiten hebben op haar stakeholders en de maatschappij. De verwachting van haar stakeholders en maatschappij ten aanzien van deze verantwoordelijkheid wordt zoveel mogelijk helder gemaakt door de dialoog met stakeholders over de MVO-kernthema’s. Daarbij wordt ook rekening gehouden met conflicterende belangen.
MVO-kernthema’s
MVO kent volgens de richtlijn ISO 26000 zeven kernthema’s. Aqua+ relateert haar bedrijfsvoering aan alle zeven kernthema’s en geeft er op volgende wijze invulling aan:
Bestuur van de organisatie
Aqua+ erkent het belang van behoorlijk bestuur ten aanzien van alle MVO-kernthema’s door gebruik te maken van de MVO-principes in haar bedrijfsvoering en haar werknemers te motiveren MVO in de praktijk te brengen.
BREEAM-NL
BREEAM staat voor Building Research Establishment Environmental Assessment Method en NL geeft aan dat het gaat om de Nederlandse versie. BREEAM-NL is een beoordelingsmethode om de duurzaamheidsprestatie van gebouwen te bepalen. De methode omvat verschillende keurmerken. Omdat een sprinklersysteem een onderdeel vormt van een gebouw, is deze standaard en bijbehorende prestatieniveaus ook interessant voor Aqua+ en bieden ze kansen op duurzame wijze mee te werken aan het tot stand brengen van de meest duurzame gebouwen in Nederland. Sprinklerinstallaties zijn cruciaal in het kader van duurzaamheid. Sprinklerinstallaties bestrijden een beginnende brand en voorkomen daarmee afbreuk schade aan gebouwen, goederen en personen. Een brand kan alle duurzaamheidsdoelstellingen teniet doen door onder andere uitstoot van CO2, bodem- en lucht- en waterverontreinigingen, sloop en wederopbouw.
Aqua+ werkt mee aan verschillende projecten die BREEAM-NL als standaard gebruiken:
- Deloitte Amsterdam (ontwerpcertificaat: 4 sterren Excellent)
- EDGE Amsterdam (ontwerpcertificaat: 5 sterren Outstanding)
- EMA Amsterdam (ontwerpcertificaat: 4 sterren Excellent)
- NoMA House (ontwerpcertificaat: 4 sterren Excellent)
Duurzaamheidsbeleid
Vanaf 2020 is Aqua+ CO2-neutraal. Dit doen we door CO2 emissies te reduceren en de overige uitstoot te compenseren.
Hoe bereiken wij dit?
Lees meer