De aantallen zijn indrukwekkend. Koninklijke Vezet in Warmenhuizen verwerkt wekelijks zo’n anderhalf miljoen kilo groenten en fruit. Waaronder 250.000 kilo wortelen, 150.000 kilo prei en 100.000 kilo paprika. Allemaal dagvers, dagelijks aangevoerd door zo’n tachtig vrachtwagens, samen goed voor 3.600 pallets. Dat rolt er allemaal weer uit in de vorm van 200 verschillende producten, zoals fruitsalades, roerbakmixen, rauwkost, pizza’s, maaltijdsalades en soepgroenten. In totaal gaat het iedere week om vier tot vijf miljoen producten. En die passeren allemaal de nieuwe expeditiehal van het al even indrukwekkende bedrijfscomplex. De hal, waar alle uitgaande producten korte tijd worden opgeslagen, moest dit jaar flink worden uitgebreid omdat de bestaande ruimte veel te klein werd. “Daarnaast is ruimte nodig voor het mechaniseren van de krathandling en voor extra productieruimte”, legt E&A-manager (Engineering & Automation) Peet Koppes uit.
Voor de brandbeveiliging heeft Kon. Vezet sprinklers laten installeren door Aqua+. Daarmee is niet alleen een goede beveiliging gewaarborgd, maar kon ook de constructie van de hal eenvoudiger worden gehouden, vertelt Koppes. De beide bedrijven kennen elkaar. “We hebben een goede relatie met Aqua+ en dat is een van de redenen om ze in te schakelen voor deze uitbreiding.”
Naast het aanbrengen van sprinklers in de nieuwe expeditiehal wordt ook een kleppenruimte verwijderd, waardoor bestaande leidingen vanuit een nieuwe kleppenruimte worden gevoed. Aqua+ heeft destijds die oude kleppenruimte geïnstalleerd en is daarom, aldus Koppes, het juiste bedrijf om ook de nieuwe ruimte te realiseren. Hij is tevreden over de samenwerking met Aqua+. “Op elk niveau, van projectleiding tot uitvoering, is tijdens de bouw van de eerste fase van de nieuwe expeditiehal goed samengewerkt. Momenteel is de bouw van de tweede fase begonnen.”En bij die werkzaamheden blijft het niet. Peet Koppes: “Ik werk inmiddels tien jaar bij Vezet en elk jaar in die periode zijn er bouwactiviteiten geweest, van klein tot groot. Dat zal in de toekomst dus niet anders zijn…”
Want Kon. Vezet heeft in haar lange bestaan altijd een groei gekend tot het huidige bedrijf met ruim 1.200 medewerkers. Die historie begon in 1914 onder de naam ‘Verenigde Zuurkoolfabrikanten in Nederland.’ In 1973 wordt dat ‘Verenigde Zuurkoolbedrijven’, in de volksmond al snel bekend als ‘de V.Z.’ En dat werd ook de huidige bedrijfsnaam.
Dat jaar vormde overigens een belangrijke mijlpaal: in 1973 begon namelijk ook de samenwerking met Albert Heijn, waardoor het assortiment en het volume snel gingen groeien. In de loop der jaren volgden verschillende ontwikkelingen die ook voor omzetsprongen zorgden, zoals de introductie van roerbakmixen, maaltijdsalades, fruitsalades en verse pizza’s.
Sinds 2013 vormt Vezet een combinatie van vier productie-afdelingen: Kookgemak, Voorbewerking, Maaltijdgemak en Fruit. In 2015 komt het predicaat ‘Koninklijk’ ervoor, want VZ heeft dan al een eeuw aan de weg getimmerd.