Ook op het gebied van de sprinklertechniek groeit de digitalisering. Zo besteedt Aqua+ continue aandacht aan het verbeteren van systemen. Zoals het ontwerpen van sprinklers die een brand kunnen blussen of beheersen met minder water. Directielid Bas-Jan Walhof is zich zeer bewust van de kansen die digitalisering biedt, nu en in de toekomst.
Een paar voorbeelden: “We onderzoeken hoe we systemen op afstand kunnen monitoren. Zo krijgen we eventuele problemen vroegtijdig in beeld. En bij brand is de locatie en ontwikkeling nauwkeurig te bepalen.” Aqua+ verzamelt ook steeds meer data uit haar installaties, in gebouwen in het hele land. “Die informatie gebruiken we bijvoorbeeld om snel storingen te signaleren en deze met slim, pro-actief onderhoud te voorkomen.”
Aqua+ studeert ook op de mogelijkheid om een sprinkler automatisch uit te zetten nadat een brand is geblust. Walhof: “En we proberen in bepaalde situaties sproeikoppen door één blusapparaat te vervangen dat gericht op de brandhaard wordt gestuurd.”
Een aantal innovaties is in de praktijk nog niet haalbaar. Technisch zou het best kunnen, maar de huidige voorschriften zetten vooralsnog een rem op verschillende ontwikkelingen. Daarom is de vooruitgang nu vooral zichtbaar in ontwerp- en installatieprocessen. Zoals het gebruik van BIM: building information model. Een 3D-systeem, waarbij alle bouwpartners hun ontwerpen aanleveren. Aqua+ heeft hier al veel ervaring mee opgedaan.
Ook worden steeds vaker 3D-simulaties van een installatie toegepast. Dat maakt de montagewerkzaamheden en het onderhoud een stuk makkelijker; de monteur/onderhoudsspecialist kan daarbij op zijn tablet precies zien hoe de installatie in elkaar zit, waardoor hij snel en efficiënt kan optreden.
Al die ontwikkelingen vragen om goedopgeleide technische medewerkers, en daar is in ons land een tekort aan. “We willen de kwaliteit van ons werk altijd kunnen garanderen, daarom geven we de voorkeur aan slimme montagetechnieken, waarbij we eerst het complexe denkwerk doen. Voor het monteren van de geprefabriceerde installaties op locatie is dan geen jarenlange ervaring meer vereist.”
De markt groeit, Aqua+ doet steeds vaker grote projecten en er ontstaat meer aandacht voor brandpreventie. Toch beschikken relatief veel gebouwen niet over een sprinklerinstallatie en daar verbaast Walhof zich over. Hij wijst erop dat sprinklersystemen in het Bouwbesluit vrijwel niet aan bod komen. Alleen bij utiliteitsgebouwen met grote open binnenruimtes en gebouwen boven de 70 meter zijn sprinklers verplicht.
“Ziekenhuizen, verzorgingshuizen, grote hotels en flats lager dan 70 meter hebben vaak geen sprinklerinstallaties en dat baart mij wel zorgen”, zegt hij. Vaak zijn sprinklers een eis van verzekeraars. “Veel partijen kiezen daarom vaak voor zo’n systeem als een verzekeringsmaatschappij of de brandweer dat verplicht stelt.” Het uiteindelijke ontwerp voor een sprinklersysteem is altijd maatwerk.
De strenge eisen aan die installaties worden gesteld, vereisen een hoog kennisniveau binnen het bedrijf. “Het is een vak apart”, zegt Bas-Jan Walhof. “Het ontwerpen, installeren en onderhoud van sprinklersystemen is een niche binnen de installatiebranche.” En Aqua+, als marktleider, voelt zich als een vis in het water in deze markt.